VERDE DE BUCURESTI

Salvați Verdele din București !
——-
De când mă știu pe Pământ am fost riveran Rezervației Naturale Văcărești. Ceaușescu a vrut să facă acolo, după ce a dărâmat o zonă mlăștinoasă plină de maghernițe, un lac pur și simplu imens vegheat de sus, din deal, de o impunătoare Sală Polivalentă. În afară de malurile/digurile betonate și câteva pontoane nu a mai apucat să termine nimic. În locul bijuteriei de Mânăstire Văcărești, pe care a dărâmat-o într-o noapte, ca hoții, a aparut Sun Plaza și mizerabila și rușinoasa Alee a Castanilor. Boutiq-urile cu iz de India mizeră ar trebui rase de pe fața pământului și drumul redat publicului ca loc de promenadă în amintirea a ceea ce a însemnat acea mânăstire a cărei turlă o admiram zilnic din gutuiul curții bunicilor. Este una dintre cele mai frumoase alei ale Capitalei și a fost confiscată locuitorilor ei de spiritul turcesc al comerțului ieftin.
——-
Groapa lacului s-a trasnformat timp de 30 de ani, într-o rezervație naturală plină de vietăți de care habarnuaveam ca pot exista în … București : Pești ( caras, biban, știucă, etc ), amfibieni ( triton cu creastă, broaște de diferite tipuri și forme, brotăcei, etc ), reptile ( țestoase, gușteri, șopârle, șerpi, etc ), peste 138 de specii de păsări dintre care unele foarte rare sau pe cale de dispariție ( lebede, cormorani, stârci, rațe, lișițe, șoimi, etc ), mamifere ( vidre, vulpi, nevăstuici, lilieci, etc ). Zona este pur și simplu impresionantă atât ca întindere și diversitate cât și ca “feeling” : altă atmosferă, alt aer, miros și culoare.
——-
Am petrecut o zi întreagă plimbându-mă cu bicicleta pe zecile de poteci dintre mlaștini. Pentru prima oară mi-am vizitat “vecina” din cartier și m-am revoltat din cauza singurei specii ce ar trebui stârpită din această zonă : Omul !
Inițial am gândit-o “biznis” creionând în minte o pistă pentru biciclete făcută fix pe diguri, de jur împrejurul Deltei, poduri de lemn ce trec în X peste toate mlaștinile, turnuri de observație, locuri de recreere, indicatoare, puncte de informare, etc … Apoi m-a izbit realitatea tonelor de cioburi strălucitoare-n apusul soarelui, hârtii, șervețele, peturi, can-uri și alte “diversități” de gunoaie. Accesul în Lacul Văcărești se face prin doar 3 locuri și acelea greu de găsit și accesat. Poate că este mai bine !
——-
Din păcate, în jurul Rezervației, vor începe să se construiască blocuri noi iar Primăria Sectorului 4, în loc să investească în protejarea și dezvoltarea zonei verzi din jurul lacului, a montat un gard imens și kitchos care oprește aerul curat să pătrundă în cartier. ( nu mai vorbim de asfaltarea și betonarea copacilor de pe arterele sectorului, de defrișarea și betonarea unei bucăți imense din Parcul Tineretului, de blocurile construite ilegal absolut peste tot în sector sau de începerea distrugerii unei zone verzi de lângă Liceul Gheorghe Șincai etc )
——-
Văcăreștiul și împrejurimile reprezintă un adevărat purificator de aer al Capitalei. Orice copac sau petic de verdeață din București ar trebui protejate de lege. Firul de iarba ar trebui să intre în Patrimoniul Cetățeanului iar distrugerea oricarei forme de viață să se pedepsească aspru !
——-
Ignoranța nu este o soluție ! Plămânii nostri vor ajunge, la un moment, la doctor din cauza mizeriei de aer pe care-l respirăm zilnic. Ajunși însă la spital vom constata că va fi prea târziu, pentru că nu ne-a păsat de nimic până în momentul când inevitabilul ne-a lovit ! Nici de politică, nici de civism, educație, sănătate, comunitate, ecologie sau pur și simplu de propria persoană : Când te caci în mijlocul propriei sufragerii nu da vina pe administrator că îți pute în casă !!!!
——-

Comenteaza

comentarii

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published