FOLK YOU ALL

29-30 Septembrie-1 Octombrie 2017

Și au fost trei zile de emoție, petrecute alături de colegul Vlad Craioveanu în Piața George Enescu din Capitală la Gala SMART FOLK YOU Florian Pittiș. Am prezentat și sincer ne-a fost un pic greu pentru că este pentru prima oară când ne întâlnim față-n față cu un astfel de public. Venim din sfere diferite cu toate că am început să-l “cunoaștem” de la radio, să-l îndrăgim și am ajuns să știm că e “altfel”, e pretențios, e fin cunoscător de versuri, istorie muzicală românească, simte folk & rock și ne taxează ori de câte ori derapăm în emisiune. Ne-a fost teamă că nu va veni nimeni sau cei care vor fi, se vor întâmpla trecător și mulți gură cască. Pentru că, nu e așa, cine mai ascultă folk astăzi și de ce ?

Pentru cei care nu știu Folk-ul înseamnă în primul rând poezie, apoi muzică. De Cohen si Dylan a auzit toată lumea. Pe Leonard l-au difuzat și CHR-urile și chiar dacă nu l-a înțeles aproape nici un “pupitraș”, măcar dă bine într-o seară romantică iar de Bob ai aflat din tabloide că a primit un Nobel. Și nu pentru muzică ci pentru exact ce înseamnă ideea de “folk”, pentru poezia din muzică. Și nu, nu-mi spune că asculți Dylan de când erai mic pentru că fără o limbă engleză stăpânită peste nivelul de Fuck You, nu ai cum să înțelegi artistul. De Olarașu, Imre sau Alina Manole prea puțini au habar. De versurile lui Păunescu cântate-n Folk … nici atât. Iar de Pittiș poate unii-și mai aduc aminte prin prisma vocii inconfundabile a celei mai longevive emisiuni de la TVR, TeleEnciclopedia iar alții, ca Mama, au rămas doar cu gustul plăcut al boemiei anilor ‘70 când toți studenții erau îndrăgostiți lulea de idolul generației lor.

Și totuși Piața a fost plină. Părinți cu copii, adulți, tineri și bătrâni. Trei zile pline de emoție venită din partea unui public fabulos, o adevărată mișcare de rezistență împotriva comercialului mult prea perisabil. Ș-au cântat, spre surprinderea mea, încontinuu, aproape toate piesele, transmițând neîntrerupt acel Joie de Vivre pe care, recunosc, nu mi-aș fi imaginat că-l voi simți la o Gală de Folk !

Mulțumim pentru energie și emoție. Pentru faptul că existați, că sunți “true” și că în sfârșit am întâlnit oameni care luptă pentru ceva frumos, palpabil și concret : pentru poezie și muzică !

 

 

Eveniment Organizat de PMB prin Arcub si Mișcarea de Rezistență !

Comenteaza

comentarii

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published