Fără Valoare !
Bani fără valoare !
Pentru a-i învăța pe Pitici valoarea banului și pentru a realiza ei, cât cheltuiesc eu, pe jucării inutile și fițe, am făcut un pact : tot mărunțișul din cumpărături se va strânge într-un “fond suveran”, accesibil atunci când ne apucă febra cumpărăturilor. Așa am strâns bani pentru 8 (opt) Kendama, PlayStation, trotinete, Micii Ponei sau truse pentru gătit. ( evident adaugând în ulele multe cazuri diferența)
Până de curând, când “impozitele” au fost cheltuite după bunul plac, nu am întâmpinat nici un fel de problemă în a folosi monedele/monezile, pentru că nu am apucat niciodată să strangem mai mult de 250 de lei. Număram, făceam fișic și mergeam înpreună să cumpăram de valoare mică.
Toate bune și frumoase până când am reușit sa colectăm 749,27 de lei în monede/monezi de 1, 5, 10 și 50 de bani plus hartii de 1 leu. Mormanul e prea mare pentru a putea fi organizat așa că am purces în căutare de “numărător/separator/cântar” de fise, care să transforme metalul în plastic.
Am intrat rând pe rând în băncile de cartier de la parterul blocurilor : Otp, Bcr, Brd, Raiffeisen și Bt. Unele au, altele nu au cu ce număra automat însă toate îți cer cont în care să bagi banii și apoi să-i retragi frumușel, contra comision evident, în bancnote. La întrebarea : Domnule dar nu puteți să-i schimbați contra unei taxe și atât ? Răspunsul a venit, la fel de agresiv în absolut toate băncile vizitate, că : Aceasta este o operațiune bancară !!! Așa și ? Faptul ca vreau să vă plătesc o taxă pentru un serviciu este ilegal sau jignitor ? Dar dacă vreau să-mi închid contul, după ce se efectuează operațiunea, se poate ? Ei bine … nu se poate … cel puțin nu pe moment !
Cu această ocazie am aflat de asemenea că banii deteriorați NU se schimbă decât la BNR și că dacă vrei să schimbi o hârtie de 500 de euro în bancnote mai mici, tot contra unei taxe/comision/inpozit, nu se poate decât dacă schimbi euro în lei apoi din lei cumperi înapoi câți euro vrei, tot contra unui comision plus pierderea din diferența de curs.
Practic, băncile fac același lucru pe care mi-l doresc și eu dar într-un mod rudimentar, barbar și umilitor. Pentru că, Tu, Bancă, lucrezi cu banii mei oferind servicii. Dar pentru că eu, cel care te finanțez pe tine, fie ca o fac cu 1 euro sau 1 milion de euro, nu am nici un drept în fața ta ci doar obligații, sunt nevoit să-mi iau, mă scuzați, muie pe principiul : Take it or leave it !
Am aflat însă ca unele Hipermarketuri ( Auchan, Lidl si chiar unele Mega Image ) oferă acest “serviciu bancar” și de asemenea că e inutil să reclami pentru că nici nu prea ai unde și de asemenea că băncile sunt stat în stat. Singura care poate e BNR-ul și cam atât !
Dar vorba cuiva, dacă statul te umilește când  îi plătești dările fără a-ți oferi mare lucru în schimb, de ce nu ar face-o și băncile sau oricare alt prestator de servicii ! Tu cetățean spune Merci și simte-te bine pentru că ești doar un sclav fără drepturi !
În poză este doar o parte din morman, respectiv :
107 Lei în hârtii de 1 Leu
995 x 10 bani = 99,5 LEI
404 x 50 bani= 202 lei
(pe cele de 1 și 5 bani încă n-am apucat să le număr)
P.S : nu, nu i-am schimbat dar o voi face la sucursala Raiffeisen unde am deschis contul și care NU are numărător de monede … o să vedem cât durează !

Comenteaza

comentarii

1 thought on “Fără Valoare !”

  1. Tibi says:

    Am o rata de achitat si ma distreaza, amar evident, cum se uita la bancnota de euro, cu lupa, sa nu aiba niciun milimetru de pata sau deteriorare. Astia au impresia ca ii scot direct de la tiparnita? Banii nu sunt folositi la cumparaturi? Nu trec din mana-n mana? WTF!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *