Caritasul, Lalelele și Bitcoinul ! 

Caritasul, Lalelele și Bitcoinul !

În 1992, un băiat deștept dar certat cu munca, a invetat la Cluj, Caritasul.  Depuneai un Leu și luai înapoi 10 … sau 100. Nici nu mai contează ce spunea “inventatorul” Ioan Stoica, important era că luai înzecit. Visul îmbogățirii peste noapte era atât de mare încât prea puțini și-au pus întrebarea : “Cum dracului este posibil așa ceva ?”. Jocul ăsta piramidal sau Ponzi, pentru intelectualii rasați într-ale economiei, a ținut fix până în August 1994 când totul s-a prăbușit, răspunzând astfel brutal întrebării de mai devreme : “Pai … NU, NU ESTE POSIBIL !”. Lăcomia reinvestirii în ceva bazat pe un număr infinit de oameni care vin și depun la infinit un numar infinit de bani,  la un moment dat se termină și … s-a terminat catastrofal atât pentru stăpânii de suprafață ai scamatoriei dar mai ales pentru săracii visători milionari. Sigurii asigurați au fost cei din vârful piramidei, adică primii înscriși la “tombolă” dar și primii retrași.

 

După foarte mulți ani, alt băiat, de data aceasta cu adevărat deștept, Satoshi Nakamoto, inventează un Caritas Virtual, numit pompos BitCoin. La bază stă un algoritm matematic destul de complex, care are în ADN-ul codului sursă,  o componentă extrem de importantă a Omului : Lăcomia !  De data aceasta nu se mai deplasează nimeni nicărieri, decât poate până la magazinul din colț să-și achiziționeze un calculator performant și, cu ajutorul unei conexiuni bune și a unui procesor baban, Lăcomia se apucă si “fermează” sau “minează” din sufragerie, loft sau pivniță. Însă, cu cât sunt mai mulți jucători, cu atât devine mai dificil să produci și să câștigi, astfel fiind nevoie de un “boost” propagandistic serios, pentru a putea intra în “bula” aceea cu : număr infinit de oameni care vin și depun la infinit un numar infinit de bani.

Începuturile sunt timide din două motive. Primul ar fi că lumea știe, cel puțin la nivel teoretic, că orice “currency” trebuie să aibă o acoperire în ceva palpabil, măsurabil, real iar al doilea motiv stă în aroganța și superioritatea marilor bancheri care nu intră în vorbă cu orice Pekinez ce latră mai tare.

Cum însă marketingul bazat pe manipulare și istericale e sufletul comerțului și absolut toată lumea își dorește bani obținuți ușor și “netrăkuibili”, BitCoin-ul a devenit interesant pentru Zona Neagră. Una e să cumperi un vapor de arme plătind cu 5 tir-uri pline ochi cu dolari spălați prin scheme extrem de complicate și alta e să fermezi, să dai doua click-uri și … gata. Nu tu buletin, nu tu Q&A pe la autorități și fără alte justificări penibile precum moștenirea Mătușii Tamara.

Anii 2016-2017 aduc varianta 3.0 a BitCoin-ului și lucrurile se complică. Crește numărul “minerilor”, cresc cerințele tehnice, scade șansa rapidității câștigului și implicit crește valorea “monezii”.  Nu orice șmenar traficant de chiloți în Piața Obor mai poate “ferma” de pe “tabletă”, apar speculanții ăia grei potenți financiar și se cam ajunge la un soi de monopol al “sugrumaților de cravată” de pe Wall Street care, chiar dacă știu foarte bine că “afacerea” nu este nimic altceva decât o țeapă la nivel planetar, “partikipă” și ei acum pe principiul cererii și ofertei :  “Dacă umanoizii sărăciți de noi prin metodele clasice pun botu’, atunci să le-o tragem … din nou ! … contra comision evident“.

La începuturile carierei, cu 2 BitCoin puteai cumpăra o Pizza ! Acum aproape un Duster 4X4. Tare nu ? Dar își mai aduce cineva aminte de “febra imobiliară” din Second Life ? De primii milionari ai Jocului ? Mai știe cineva cât mai costă o parcelă de pământ în Second Life ?

Exact ! Acesta este BitCoin-ul : un Joc momentan la modă, bazat pe Lacomie si Specula !

So, dacă ai stofă de bișnițar, vinde tot din lumea reală, cumpără până la ultima centimă în universul virtual dar nu lăsa Lăcomia să te falimenteze ! Vinde cu profit, ține cont de declarațiile marilor jucători de pe piată și ia aminte că în 2017 s-a ajuns deja la 17 milioane din 21 de milioane de BitCoin posibili ! Deci sfârșitul creșterii este destul de aproape la fel ca și isteria creată în jurul acestui El Dorado Modern !

Istoria e aceeiași însă adaptată vremurilor. Pentru că banii, indiferent cum se numesc ei, sunt cu mult mai mult decât niște hârtii colorate trase la xerox sau linii de 10101010101001 ambalate frumos în aur virtual !

P.S. :

Înainte de a deveni milionar în nimic citește și povestioara asta interesantă despre … lalele !!!

http://www.descopera.ro/cultura/8287904-tulipomania-sau-nebunia-lalelelor-o-poveste-din-istoria-economica-a-europei

Comenteaza

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *