OZARK

#Ozark

Nu știu unde locuiești și ce se întâmplă în orașul Tău dar la mine-n cartier rulează serialul “Borduriada”. Un serial fluviu ce ține de mai bine de 20 de ani și care a dat țării câteva vedete, printre care și actorul teleormănean, Adriean Videanu. A jucat excelent în sezonul primar 2005-2008.

Aflat în 2017 la episodul enșpemiicincisutedouăzecișiopt, scenariul rămâne același doar protagoniștii s-au mai schimbat.
Ca și în cazul celebrului Tânăr și Neliniștit, întrebările din partea fanilor telespectatori, răsună repetativ-obsesiv : De ce continuă ? Care este ideea ?
Rugămintea mea este să nu vă hazardați în răspunsuri emoționale aruncate la prima mână generându-vă frustrãri, ci să adoptați soluția creativ-educațională.
Pentru început, recuzita cu popcorn, suc śi relaxare în fața calculatorului este soluția apoi mai discutăm … dacă mai avem ce 🙂
 –
OZARK este răspunsul pentru toate “dubioșeniile” inutile ce se întâmplă în urbea ta. Din acest serial vei învăța, cu ajutorul consultantului financiar Marty Bride, cum să speli bani prin lucrări publice/private supra evaluate. Ai 10 mp. pe care trebuie să-i acoperi cu mochetă ?  Nici o problemă ! Cumperi material cât pentru 10 mii de metri pătrați și … gata ! Simplu nu ? Ei bine nu. Pentru că, ăla de pune a doua oară într-un an borduri pe strada ta (consultantul financiar) nu acționează nici de capul lui, nici pe banii lui. Ci pe banii unui temut deținător de cartel al drogurilor din Mexic. Nu era chiar Numero Uno dar și locul doi în domeniu nu-i de colo, pentru că te mai ajută umbra oferitã de vedetismul locului întâi. Astfel, încetul cu încetul, consultantul financiar, angajat la negru pentru Mafia cea Mare, acapareză din ce în ce mai multe afaceri locale pentru, ați ghicit, spălarea cât mai multor dolari. E ca și cănd ai înființa ca edil de oraș, zeci de firme care să facă … chestii costisitoare dar nu pe banii tăi ci pe ai “plătitorilor de abonament” !
În timp ce Mafia Mică (consultantul financiar), lucrează conștiincios pentru Mafia cea Mare (cartelul din Mexic), băștinașii din micuța localitate unde se petrece actiunea, aflată într-un peisaj mirific pe malul unui lac, cam ca Bicazul din Moldova, încep să-și pună niște întrebări existențiale despre “omul de afaceri” sosit la ei în oraș. Dar … rămân doar cu întrebările și pe alocuri chiar cu frustrarea că nu pot să participe și ei la marele jaf, dovedindu-și astfel “calitățile” de ușor coruptibili dar prea lipsiți de coaie pentru a-și merita vreo frimitură. Exact ca un ONG, o Societate Civilă sau un Sindicat care ar vrea să facă parte și ele din sistem dar parcă ne e frică, ba e prea cald, ba plouă …
 –
Ca să nu bată totuși așa evident la ochi, consultantul financiar Marty, o joacă extrem de familist în societate. Este însurat de ceva vreme cu duduia Wendy, fostă frumoasă în tinerețile ei, extrem de hotărâtă dar și a dracului, cu care mai deține și doi copii. Soția, pe alocuri o curvă dar mare amatoare de aparențe. Imaginea este de familie tradițională unită, respectoasă, educată, civilizată, implicată activ în activitățile comunității și … extrem de credincioasă, implicându-se și chiar contribuind la construirea unei biserici. Nu, evident că nu o catedrală a mântuirii și nici în organizarea vreunui Liberty Parade cu Moaște … măcar în filme Mafia să fie decentă.
 –
“Naivitatea” Bisericii, perversitatea serviciilor secrete, corupția Poliției, complicitatea prin tăcere și durere în cot a localnicilor frumoși și liberi, aroganța bogătanilor sau dorința celor sãraci de cunoaștere și depășire a condiției, sunt doar alte câteva indicii pentru a înțelege că ceva e în neregulă cu serialul ăsta parcă scris în Sectorul Agricol Ilfov pentru actorii teatrului din Bacău.
Mai multe nu vă dezvălui pentru că n-are rost să vă stric plăcerea de a descoperi și alte asemănari între Ozark și viața reală din orașul vostru.
Nu aș încheia totuși înainte de a vă spune că finalul primului și unicului sezon, merge pe ideea că : peștele cel mic îl înghite pe cel mare ! Dar pentru asta este nevoie de Atitudine !
Vizionare plăcută pentru că Merită !
#Ozark

Comenteaza

comentarii

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published